Почина доц. Свобода Ванкова,  доктор по биология, ст.н.сътр. II ст.–

...
Почина доц. Свобода Ванкова,  доктор по биология, ст.н.сътр. II ст.–
Коментари Харесай

In Memoriam! Почина едно от големите имена във варненската медицина

Почина доцент Свобода Ванкова,  лекар по биология, ст.н.сътр. II ст.– един от доайените в Катедрата по анатомия и клетъчна биология на Медицинския университет във Варна, почитан учител и сътрудник, измежду престижите, спомогнали за сполучливата професионална реализация на стотици млади лекари и експерти по биология и хистология.

Академичното управление на МУ-Варна и сътрудниците на доцент Свобода Ванкова изричат своите най-искрени съболезнования към околните и фамилията й.  

Родена на 30.09. 1932 година в София. Завършва гимназия в София и Софийски университет през 1954 година с добита компетентност биология. Специализира в Санкт Петербург и Париж. Редовен аспирант по цитология в Централната лаборатория по регенерация на Българска академия на науките (1959-1962) и помощник в Катедрата по хистология на МУ-Варна (1962-1971).

През 1969 година пази кандидатска дисертация на тематика " Цитологични и цитохимични проучвания на кожа, консервирана предвид на трансплантацията “, с теоретичен началник проф. доктор Георги Гълъбов. Основните научни проблеми, които създава са свързани с консервацията на кожа за трансплантация и с електронномикроскопски проучвания на процесите на трансформация при насекомите с цялостно преобразяване.

През 1971 година е хабилитирана като ст. н. сътр. II ст. в Института по зоология на Българска академия на науките, където работи до пенсионирането си през 1993 година Като постоянен доцент (1979-1993) изнася от време на време лекционни курсове по цитология и хистология за студенти по биология медицина и ветеринарна медицина в Алжирския университет. Член на сдружението по анатомия, хистология и ембриология.

Поклон!​
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР